Τα Ιωάννινα βρίσκονται στο κέντρο μίας όμορφης κοιλάδας, δίπλα σε μία μαγική λίμνη, ανάμεσα σε μεγάλα βουνά, μια ώρα μακριά απ’ τις παραλίες του Ιονίου. Η πόλη χτίστηκε πάνω στην Εγνατία οδό, το δρόμο που ενώνει την Ευρώπη με την Ασία, έναν από τους αρχαιότερους δρόμους στον κόσμο.

Από την λίθινη εποχή, τους αρχαιοελληνικούς πολιτισμούς, τα Ρωμαϊκά και τα Βυζαντινά δεσποτάτα, μέχρι τους Οθωμανούς πασάδες και το σύγχρονο ελληνικό κράτος, τα ίχνη της ιστορίας οδηγούν στα αξιοθέατα, που δεν πρέπει να χάσεις.

Περπάτησε, δοκίμασε, διασκέδασε, Ζήσε

Δεν είναι μόνο αυτά. Ακόμα και τα πιο απλά πράγματα στα Ιωάννινα είναι παραμυθένια. Όπως μία βόλτα στη λίμνη των Ιωαννίνων. Μία εμπειρία που δε ζεις κάθε μέρα! Περπάτησε στην πόλη, ανακάλυψε τα καταστήματα των αργυροχρυσοχόων και τους τεχνίτες μιας παράδοσης γνωστής σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η τοπική κουζίνα κάνει και τον πιο απαιτητικό γευσιγνώστη να χαμογελάσει ικανοποιημένος. Οι πίτες και τα γλυκά της περιοχής είναι φημισμένα-κάθε μπουκιά είναι μία νόστιμη υπενθύμιση της γεωγραφικής θέσης των Ιωαννίνων στο μεταίχμιο Ευρώπης και Ανατολής.

Τα Ιωάννινα είναι πόλη που κοιμάται λίγο… πώς θα μπορούσε αλλιώς, με 15.000 φοιτητές να ζωντανεύουν τις μέρες και τις νύχτες της! Οι εκδηλώσεις, τα πάρτι, οι επιλογές της νυχτερινής ζωής στην πόλη είναι πολλές, τα μπαρ και τα καφέ δίπλα στη λίμνη προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες χαλάρωσης και διασκέδασης κάτω από έναστρους ουρανούς ή παραμυθένιες ομίχλες, χειμώνα-καλοκαίρι.

Ό,τι ψάχνεις σε ένα προορισμό, τα Ιωάννινα το έχουν!

The Town Near The LakeΤο επιβλητικό κάστρο των ΙωαννίνωνΤο επιβλητικό κάστρο των Ιωαννίνων

Το επιβλητικό κάστρο των Ιωαννίνων

Το κάστρο των Ιωαννίνων με τα κτίρια κυρίως της ύστερης οθωμανικής περιόδου, χτισμένο το 528 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, είναι μία ολόκληρη πολιτεία από μόνο του. Μέσα στα τείχη αυτής της πολιτείας προόδευσε η πνευματική ζωή της πόλης και συνεχίζει να προοδεύει μέχρι σήμερα.

Το κάστρο των Ιωαννίνων σε μεταφέρει σε άλλη εποχή. Θρύλοι, μύθοι και παραδόσεις ζώνουν τον επισκέπτη, τον πιάνουν από το χέρι και τον συνοδεύουν, την ώρα που περιηγείται στην παλιά πόλη, την ώρα που τα περίτεχνα τζαμιά εναλλάσσονται με ανήλιαγα μπουντρούμια…

Read more

Το επιβλητικό κάστρο των ΙωαννίνωνΤο επιβλητικό κάστρο των ΙωαννίνωνΤο επιβλητικό κάστρο των Ιωαννίνων

 

Στιγμές χαλάρωσης στην Παμβώτιδα

Μία βόλτα δίπλα στη λίμνη των Ιωαννίνων είναι ο ιδανικός τρόπος για να αρχίσεις ή να κλείσεις τη μέρα σου, ανεξαρτήτως εποχής. Στάσου για ένα καφέ ή ένα τσάι σε κάποιο παραδοσιακό καφέ, ατενίζοντας τη λίμνη. Κάπου εκεί, θα σταματήσει και ο χρόνος. Είσαι μπροστά στην Παμβώτιδα, μία από τις ελάχιστες αστικές λίμνες της χώρας, το σήμα κατατεθέν των Ιωαννίνων, ηλικίας 26.000 ετών!

Είναι με διαφορά η ομορφότερη λίμνη της Ελλάδας, με τις πυκνοφυτεμένες όχθες της και τα επιβλητικά βουνά να καθρεφτίζονται στα νερά της.

Χαλαρώση στη Λίμνη ΠαμβώτιδαΧαλαρώση στη Λίμνη ΠαμβώτιδαΧαλαρώση στη Λίμνη Παμβώτιδα

Μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο, το οποίο εκτείνεται στο «μέτωπο» της πόλης προς τη λίμνη, αξίζει μόνο αν έχεις διάθεση να περιπλανηθείς και να χαθείς. Μια καλή αφετηρία για τη βόλτα αυτή είναι το Ρολόι της πλατείας (1905), απέναντι από το Δημαρχείο.

Κατέβαινε τον κεντρικό δρόμο, όπου θα βρεις χρυσοχοεία και καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης και σουβενίρ, και άφησε το ένστικτο να σε οδηγήσει. Δεξιά και αριστερά του κεντρικού δρόμου, κάθε μικρό δρομάκι, κάθε στενάκι, είναι και μια έκπληξη.

Μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο της πόλης των ΙωαννίνωνΜια βόλτα στο ιστορικό κέντρο της πόλης των ΙωαννίνωνΜια βόλτα στο ιστορικό κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων

Η ξακουστή αργυροχρυσοχοΐα

Πρόκειται για τη βασική πηγή πλούτου του 17ου και του 18ου αιώνα. Τα Ιωάννινα ως κέντρο αργυροχρυσοχοίας γίνονται γνωστά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι τεχνίτες δε δημιουργούν μόνο τουριστικά σουβενίρ αλλά και μαγειρικά σκεύη, εργαλεία, όπλα. Οι νέοι αργυροχρυσοχόοι χρησιμοποιούν τις τεχνικές των προηγούμενων γενιών, αλλά αφήνουν σε αυτές τη σφραγίδα του νέου δημιουργού.

Read more

Αργυροχρυσοχοΐα - ArtworkΑργυροχρυσοχοΐα - ArtworkΑργυροχρυσοχοΐα - Artwork

Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων «Παύλος Βρέλλης»

Πρόκειται για το Μουσείο που η ιστορία συναντά την καλλιτεχνική δημιουργία. Πρόκειται για την ιστορία του τόπου πριν την Επανάσταση του 1821. Είναι εκπληκτικό ότι όλο το Μουσείο το σχεδίασε ο ίδιος ο Βρέλλης με τα χέρια του!

Το «Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας» βρίσκεται έξω από το Μπιζάνι Ιωαννίνων.

Στεγάζεται σ’ ένα κτίριο Αστικής Φρουριακής Αρχιτεκτονικής της Ηπείρου του 18ου αιώνα, που θεμελιώθηκε το 1983 και τελείωσε το 1994.

Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων «Παύλος Βρέλλης»Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων «Παύλος Βρέλλης»Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων «Παύλος Βρέλλης»Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων «Παύλος Βρέλλης»

Η καλύτερη φοιτητική ζωή στην Ελλάδα!

Το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων είναι από τα πιο ελκυστικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας, γιατί το επίπεδο των σπουδών είναι υψηλής ποιότητας και γιατί, απλά, είναι απίστευτα διασκεδαστικό να σπουδάζεις στα Ιωάννινα!

Η πόλη είναι αρκετά μεγάλη για να προσφέρει πλούσιες επιλογές και αρκετά μικρή για να γίνει σπίτι σου. Οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές, οι παρέες εύκολες και γεμάτες ζωντάνια, η διασκέδαση προσιτή και τόσο ποικίλη, τα στέκια αλλάζουν κάθε λίγους μήνες…

Read more

Best student life in GreeceBest student life in GreeceBest student life in Greece

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Οι συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων αναπτύσσονται σε επτά αίθουσες, τον κεντρικό διάδρομο και τρία αίθρια, σε συνολική επιφάνεια 1.200 τμ. Τα εκθέματα καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο, από την πρώτη εμφάνιση του ανθρώπου στην Ήπειρο, κατά την Κατώτερη Παλαιολιθική εποχή πριν από 250.000 χρόνια, έως και τη δύση της όψιμης αρχαιότητας κατά τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους (3ος αι. μ.Χ.). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα ευρήματα από το ιερό της Δωδώνης τα οποία εκτίθενται σε μια αίθουσα αφιερωμένη αποκλειστικά σε ένα από τα σπουδαιότερα μαντεία του ελληνικού κόσμου.

Αρχαιολογικό Μουσείο ΙωαννίνωνΑρχαιολογικό Μουσείο ΙωαννίνωνΑρχαιολογικό Μουσείο ΙωαννίνωνΑρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, σαρκοφάγος